Nationale Oldtimerdag 2011

19 juni 2011 te Lelystad

De Nationale Oldtimerdag in Lelystad is een jaarlijks terugkerend evenement, dat plaatsvindt op de derde zondag in juni (Vaderdag). Ieder jaar weten ruim 400 historische automobielen de weg naar Lelystad te vinden. Deze oldtimermeeting is uitgegroeid tot de grootste in haar soort in ons land en is gratis toegankelijk. Bij voorgaande edities kwamen er gemiddeld 25.000 bezoekers een kijkje nemen, dit weekend was de opkomst wat geringer vanwege de weersomstandigheden die met name op het begin van de dag zijn invloed had. De speciale presentaties van bijzondere en exclusieve automobielen, de muzikale omlijsting, een curiosamarkt en aantrekkelijke vormen van straattheater maakten echter als vanouds het programma compleet en zeker de moeite waard.

Het programma van de Nationale Oldtimerdag kent een vaste opzet. Na binnenkomst staan de auto’s van diverse makelij op startnummer op hun locatie. Het publiek en de jury hebben zo alle tijd om de grote verscheidenheid aan auto’s eens goed te bekijken en te bewonderen. Na deze staande presentatie volgt een rijdend concours d’elegance. Dit concours is de start van een rit van circa 60 km in en om de Flevolandse hoofdstad Lelystad. Tot slot is er aan het einde van de dag de prijsuitreiking.

In de meeste gevallen is een belangrijke plaats is ingeruimd voor de jubile a, zo ook dit jaar. Op 29 februari 1886 ontving Carl Benz in Berlijn zijn patent voor de Patent Motorwagen en dit was de start van het autotijdperk. Dik 25 jaar later, in november 1911, begon Louis Chevrolet zijn automerk in Detroit. Bij beide gebeurtenissen werd belangrijk stilgestaan.

Met de start van het concours d’elegance werd de dag op feestelijke wijze geopend door de burgermeester van Lelystad mevrouw M. Horselenberg. De opening vond plaats op een contrasterende wijze met historische- versus uiterst ultra moderne innovaties. De eerste rij werd gevormd door een replica van onze Patentmotorwagen bestuurd door Robert Scheerboom, naast de uiterst moderne SLS van Rob Buijs. Op de tweede rij werd een van de eerste elektroauto’s, de Baker Victoria Electric uit 1907, vergezeld door de uiterst innovatieve A-Klasse E-CELL bestuurd door Wout Benning en zijn echtgenote. Het door William van der Meulen verzorgde commentaar kon live worden gevolgd op Radio 10 Gold. Een opening met maar liefst 3 belangrijke innovaties van ons huis toont maar weer de kracht waarmee Mercedes-Benz nog steeds de trend zet in de automotive industrie.

In het kader van de jubileumpresentatie 125 jaar automobiel had de Stichting Mercedes-Benz Automobiel Clubs – als belangenbehartiger van alle bij haar aangesloten Mercedes-Benz clubs – de normaliter georganiseerde rit voor alle merken wat verbijzonderd door speciaal voor de Mercedes-Benz deelnemers een aparte route van 65 km uit te zetten. Daarnaast konden alle clubleden hun auto op een speciaal voor Mercedes-Benz gereserveerde locatie parkeren. De koffie in de promotietrailer was met name in de ochtend een welkome ontvangst voor de vele Mercedes-Benz Clubleden die de moeite hadden genomen om Lelystad, ondanks de sobere weersomstandigheden, te bezoeken. Gelukkig klaarde het in de middag op waardoor de 27e editie van de nationale oldtimerdag te Lelystad wederom een geslaagd evenement is geweest.

Clubleden van vrijwel alle aangesloten Mercedes-Benz clubs waren vertegenwoordigd. De Unimog Club Nederland had met diverse Unimog’s zelfs een prominente plaats toegewezen gekregen om enkele van hun producten specifiek te kunnen demonstreren. Tezamen met de Benz Gaggenau bakwagen op rubberen banden uit 1920 werd hierdoor een goed historisch overzicht gegeven van het brede programma van alle bij de Stichting Mercedes-Benz Automobielclubs aangesloten clubs.