Uitvoeringscertificaat

Mercedes-Benz heeft een groot archief over de automobielgeschiedenis sinds de uitvinding van de auto door Karl Benz en Gottlieb Daimler. In de archieven van de fabriek in Stuttgart wordt naast de brochures, prijslijsten, handleidingen, werkplaats- en onderdelenliteratuur ook een schat aan gegevens bewaard over voertuigen die ooit zijn gebouwd door Daimler, Mercedes en Mercedes-Benz. Daaronder zijn ook gegevens over meer dan 10 miljoen auto’s uit de periode 1945-1985. In veel gevallen in de vorm van een ‘wagenkaart’.

Eigenaren van een Mercedes-Benz kunnen deze wagenkaart via de officiële Mercedes-Benz dealer aanvragen

Voor auto’s die (globaal) vanaf 1985 zijn gebouwd, kan de officiële Mercedes-Benz dealer in veel gevallen een afdruk maken van de gegevens die zijn vastgelegd in de geautomatiseerde administratie.

Eigenaren van een klassieke Mercedes (bouwjaren tot 1980) of youngtimer (bouwjaren van 1980 tot 2000) kunnen bij de MBAC een zogenaamd ‘uitvoeringscertificaat’ aanvragen. Dit is een uitgebreide beschrijving van uw klassieker zoals deze toentertijd de fabriek heeft verlaten, afgedrukt in de vorm van een fraai certificaat (zie het voorbeeld hierboven).

Kosten

Voor het opmaken van het certificaat dient de MBAC te beschikken over een door de officiële Mercedes-Benz dealer gewaarmerkte wagenkaart of gewaarmerkte afdruk uit de geautomatiseerde administratie van Mercedes-Benz. Alleen de aantoonbare eigenaar van de auto kan zo’n document aanvragen.

Bij auto’s jonger dan (globaal) 1985 zal de Mercedes-Benz dealer in veel gevallen zelf een afdruk uit de geautomatiseerde administratie van Mercedes-Benz kunnen maken, de dealer kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Voor oudere auto’s zal de Mercedes-Benz dealer voor het verkrijgen van de wagenkaart een verzoek in moeten dienen bij de Mercedes-Benzfabriek. De fabriek brengt voor dit onderzoek in het fabrieksarchief een bedrag van minimaal € 135 in rekening dat door de dealer kan worden doorberekend aan de aanvrager.

Daarnaast brengt de MBAC u de kosten voor het verdere onderzoek en het vervaardigen van het certificaat in rekening. Deze kosten bedragen € 80,-. Bent u echter lid van een erkende Mercedes-Benz Club en daardoor in het bezit van een geldige Mercedes-Benz ClubCard, dan ontvangt u 50% korting op deze kosten en betaalt u voor dit certificaat slechts € 40,-.

Wilt u een uitvoeringscertificaat aanvragen informeer dan eerst bij de officiële Mercedes-Benz dealer naar de kosten die u in rekening zullen worden gebracht voor het verstrekken van de gewaarmerkte wagenkaart of de gewaarmerkte afdruk van de gegevens van uw auto uit het geautomatiseerde systeem van Mercedes-Benz.

Wilt u vervolgens gebruik maken van de mogelijkheid om door MBAC een uitvoeringscertificaat te laten maken lees dan verder: 

Aanvraag

Wilt u gebruik maken van deze dienst, stuur dan een e-mail naar penningmeester@mbac.nl. Bij uw aanvraag vermeldt u uw volledige naam, adres, het kentekennummer en chassisnummer van de auto. Stuur als bijlage met uw aanvraag de volgende (goed leesbare) documenten mee:

  • een scan van het volledige kentekenbewijs waaruit de tenaamstelling blijkt;
  • een scan van de door officiële Mercedes-Benz dealer gewaarmerkte wagenkaart of gewaarmerkte afdruk uit de geautomatiseerde administratie van Mercedes-Benz;
  • én, indien u lid bent van een erkende Mercedes-Benz club, een scan van de voor- en achterzijde van uw Mercedes-Benz Club Card.

De bovengenoemde stukken zullen door onze Commissie Techniek & Onderdelen worden beoordeeld. Bij akkoordbevinding ontvangt u een factuur voor de door de MBAC in rekening te brengen kosten. Na ontvangst van uw betaling ontvangt u binnen zes tot acht werkweken het uitvoeringscertificaat.

LET OP!

Uitvoeringscertificaten kunnen uitsluitend worden verstrekt indien de gegevens bij Mercedes-Benz beschikbaar en/of leesbaar zijn. Bij auto’s van na 1946 zijn die gegevens in de regel beschikbaar en leesbaar. Bij auto’s van voor 1946 moet dit eerst worden onderzocht. Vraag altijd eerst bij de Mercedes-Benz dealer of ook voor dit onderzoek kosten in rekening worden gebracht.

Aanvragen waarvan de opgave en/of betaling onjuist en/of onvolledig is worden niet in behandeling genomen.

Commissie Techniek & Onderdelen