Van de bestuurstafel

De Baureihe

De Mercedes SL is voor mij de rode draad die begon in mijn jeugd. Baureihe 107 is voor mij dan ook de meest tot de verbeelding sprekende auto. Zo zullen de meeste van ons bij zijn of haar Mercedes wel een herinnering hebben. Mijn eerste herinnering dateert van het begin van de jaren tachtig, ik was twaalf, de tijd dat de R/C 107 aan haar tweede jeugd begon.

De meeste fabrikanten hanteren een modelcyclus van enige jaren, bij Mercedes ligt dat tussen de 7 en 9 jaar. Bij de opvolging van de 107 ging dat mis omdat der Vorstand (de directie) de opvolger – de eerste versie van de R 129 – afkeurde en het team de opdracht kreeg geheel van voren af aan te beginnen. Men kon zich dat permitteren doordat de 107 nog steeds goed werd verkocht.

Zo komt het dat de 107 een dubbele modelcyclus meemaakte, 18 jaar in productie bleef en een geliefd object bleef in talloze films en TV-series. De 107 was hierdoor helemaal niet meer weg te denken uit mijn jeugd. Wie herinnert zich de serie Dallas niet, waarin Bobby Ewing een rode 450 SL bestuurde en JR Ewing een W 116, later een W 126. Of de serie Dempsey and Makepeace waarin Patrick Dempsey in een witte 500 SL reed. Soms zijn er herhalingen van deze series op televisie en omdat ik nu meer kennis van de auto heb dan toen ik twaalf was, kijk ik ook naar details die toen niet opvielen of waar ik vroeger geen weet van had. De auto van Bobby bijvoorbeeld veranderde opeens van kleur (exterieur en interieur), zelfs de 5 mph bumpers vielen mij toen niet op. De auto van Patrick Dempsey bleek helemaal geen 500 te zijn, aangezien hij de ramen met een zwengel naar beneden moest draaien.

De bewondering voor het tijdloze model is nu dus aangevuld met gedetailleerde kennis van het origineel. Eind 1985 bleek Mercedes nog het één en ander in petto te hebben met een derde modificatie. Zo werden de motoren en versnellingsbakken gewijzigd. Uiterlijk werden onder andere de velgen en de voorspoiler vernieuwd. Zelfs na 14 jaar oogde de auto nog modern en deed niet onder voor andere merken. Het model had zoveel succes dat hij ook nu weer op het witte doek kon schitteren: nadat een 450 SL naast Eddy Murphy de hoofdrol speelde in Beverly Hills Cop I, reed Brigitte Nielsen in het vervolg, in 1987, een witte 560 SL. De scène waarin zij pech met haar SL heeft staat mij nog zo bij. Ik riep: “dat kan niet, een SL met pech….”. Ook in de serie Miami Vice (1984-1990) figureerde in vrijwel iedere aflevering (111 in totaal) één of meerdere SL’s in de nabijheid van Crocket’s Ferrari.

Het model dat 18 jaar in productie was geweest, bleek een succesnummer. Bijna 63% van de 237.287 gebouwde R/C 107’s is naar Amerika geëxporteerd. Op dit moment is er een ware invasie van auto’s die uit Amerika weer worden geïmporteerd, waarschijnlijk ook geholpen door de lage dollar koers. Deze modellen zijn, net als de SL in Dallas, uitgevoerd met de 5 mph veiligheidsbumpers. De allereerste Amerikaanse modellen, die nog de type aanduiding 350 SL hadden, hebben alleen rozetten links en rechts van de kentekenplaat. Dit verschil viel mij toen ik twaalf was niet op; ik vond ze allemaal even mooi. Laat staan de andere 1001 punten die in de tijd van 18 jaar zijn vervangen of gewijzigd. Door de R/C 107 club, heb ik heel veel auto’s gezien en nog meer geleerd. Ik ben trots op deze club en hoop mijn kennis over te kunnen brengen op toekomstige leden. Maar bovenal beleef ik er veel plezier aan!

Petar Stojanovic

Oude auto’s en moderne communicatie

Oude autos, moderne communicatie

Oude autos, moderne communicatie

Natuurlijk kan een hedendaagse club niet zonder de moderne communicatie kanalen. De club heeft een uitgebreide website met veel informatie voor zowel leden als niet-leden. Daarnaast hebben we een forum dat ook voor iedereen toegankelijk is. Tenslotte zijn we te vinden op Facebook en Twitter zodat je direct over de laatste nieuwtjes geïnformeerd wordt.

Centraal staat de uitgebreide website die dagelijks (gemiddeld) bijna honderd bezoekers heeft. Op de website is alles te vinden over de club en de activiteiten en is zowel interessant voor leden als niet-leden. Van de activiteiten zijn op de site zowel foto albums als video verslagen te vinden. De site heeft enkele specifieke pagina’s voor leden voor o.a. het aanmelden voor evenementen. Er zijn ook vele pagina’s met betrekking tot de techniek en reparaties opgenomen. Hierop vind je verwijzingen naar artikelen, video’s en discussies op ons forum.

Het forum is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor niet-leden. Wel moet men zich wel eerst registreren om er actief aan deel te kunnen nemen. Het forum is zeer uitgebreid en er zijn in de afgelopen jaren vele onderwerpen aan de orde gekomen. Serieuze en minder serieuze zaken wisselen elkaar af. Maar voor de echte R/C 107 bezitters is het een must is. Want bij vragen en problemen melden zich hier altijd weer mensen die meer weten en kunnen helpen het probleem op te lossen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website, het forum, Facebook of Twitter.

Ad van de Ven
Webmaster

Sleuteldagen en Stammtisch van de MB107Club

De MB107 Club Nederland is opgericht in 1998 en organiseert elk jaar naast toerritten door het hele land ook SLeuteldagen, technische infodagen en sinds kort ook weer een stammtisch. Aangezien de club in 1998 nog een kleine vriendenclub was, kwamen deze leden regelmatig bijeen in de molen in Egmond aan de Hoef. Dit is op een gegeven moment gestopt. De club is inmiddels een stuk groter geworden en we kregen steeds vaker de vraag of er vanuit de club niet een stamtafel kon worden opgezet om gezellig bij te praten, ervaringen van autovakanties te delen, onderdelen te verkopen, klokjes te repareren of bijvoorbeeld uitleg te geven over enkele technische aspecten van onze auto’s onder het genot van een kop koffie of ander drankje.

We hadden in 2014 centraal in Nederland een perfecte locatie gevonden waar we een aantal keer per jaar een stamtafel mochten houden.

Veel leden kwamen met hun dagelijkse auto in plaats van hun SL(C) maar later, toen het weer beter werd, vulden de parkeerplaatsen zich met SL’s en werden de conversaties ook buiten bij de auto’s gehouden.

Er kon over technische aspecten gesproken worden en er werd ook licht aan de auto geSLeuteld, maar daar zijn eigenlijk de Sleuteldagen voor.

Elk jaar organiseren we ongeveer vijf Sleuteldagen verdeeld over Nederland in oa. Zuid-Beijerland, Aalsmeer, Burgum en Zutphen. Deze dagen worden altijd goed bezocht en vaak nodigen we mensen uit om bijvoorbeeld auto´s te taxeren en komt er een specialist die één keer per jaar aircosystemen kan testen en deze eventueel gelijk kan bijvullen met het gas R437a. Eén keer per jaar nodigen we iemand uit die deukjes wegwerkt zonder spuiten. Veel leden willen graag zelf SLeutelen aan hun auto, maar zij zijn bang dat ze eerder iets kapot maken dan dat ze het herstellen. Onze techneuten geven daarom advies en helpen hier en daar een handje, maar het is zeker niet de bedoeling dat de leden alleen toekijken hoe onze techneuten de problemen oplossen. Veel leden komen ook puur voor de gezelligheid, want er is hier veel meer tijd om te praten dan bijvoorbeeld tijdens de toerritten.

SLeuteldag Burgum 2009

SLeuteldag Burgum 2009

We hebben in Bergambacht één keer per jaar een technische dag en hier wordt van alles uitgelegd over bijvoorbeeld de APK-keuring, de werking van de motor aan de hand van een opengewerkte motor. Hier wordt dus niet geSLeuteld, maar wordt er professioneel uitleg gegeven over onderhoud en preventie om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van dit prachtige model type W107.

Deze technische dagen zijn dus een leuke manier om je auto beter te leren kennen, maar het is vooral de gezellige ongedwongen sfeer die bij elke Sleuteldag, Stammtisch of technische dag voor het grote aantal deelnemers zorgt.

Vincent Breur

techniek@mb107sl-club.nl

De feiten op een rij

Mercedes-Benz SL 280 – 500 SL (R/C 107)

Mercedes-Benz R/C107

Mercedes-Benz R/C 107

 • De Mercedes-Benz R 107 werd gebouwd van 1971 tot 1989.
 • In 1963, kort na de introductie van de 230 SL (W 113 – Pagode), maakte ontwerper Paul Bracq al tekeningen voor de opvolger van de W 113. De staande koplampen van de Pagode zijn negentig graden gedraaid en staan nu horizontaal om eenheid te krijgen met de W 116 S-klasse die al in een verder gevorderd stadium is. Met halogeen lampen, net als zijn voorganger, wat in die tijd zeker nog geen gemeengoed was. Doordat die lichten zijn gedraaid lijkt de R 107 nu lager dan de W 113. Ook werden nu de letters R (roadster) en C (coupé) ingevoerd voor dit type auto’s, i.p.v. de W (Wagen) voor alle auto’s.
 • Aan de achterzijde van de R 107 zijn de achterlichten nu ook voorzien van de ribbels die op de latere /8 werden ingevoerd en die ervoor zorgen dat ze niet zo snel vuil worden. De Roadster was gewoontegetrouw ook met winterkap verkrijgbaar. Vanwege de Amerikaanse veiligheidsvoorschriften liggen de instrumenten dieper in het dashboard verzonken. Tenslotte ging een groot aantal van deze auto´s naar Amerika.
 • Mercedes-Benz heeft gekozen voor versterkte A-stijlen en niet voor een rolbeugel. De A-stijlen zijn zó sterk, dat zij bij een eventuele aanrijding en omslaan een flinke klap kunnen verwerken.
 • De eerste R 107 wordt in 1971 op de markt gebracht met een 3,5 liter V8. Met deze motor was al ruim een jaar ervaring op gedaan met de S-klasse W 116. Hij heeft standaard 200 pk.
 • In maart 1973 verschijnt de 450 SL, uiteraard ook met een achtcilinder, maar nu met 225 pk. Vanwege het grotere koppel rijdt deze wagen iets “smeuïger”.
 • In 1974 komt de 280 SL met een zescilinder, namelijk de motor uit de 280 SE. De 280 zat al vanaf het begin in de planning, alleen de productiecapaciteit van de motoren was ontoereikend en de sedans hadden voorrang, vandaar dat deze later verscheen. Hij is voorzien van een twaalfkleps zes-in-lijn motor met twee bovenliggende nokkenassen van 185 pk. Acceleratie van 0 – 100 in 10,5 sec. Topsnelheid 205 km/u.
 • Eind 1975 wordt de 4,5 liter voorzien van een mechanisch Bosch K-Jetronic inspuitsysteem in tegenstelling tot de eerder gebruikte elektronische D-Jetronic injectie. De mechanische K-Jetronic loopt zuiniger, levert schonere uitlaatgassen en is betrouwbaarder. Begin 1976 krijgen ook de 280 en 350 de K-Jetronic.
 • In 1978 wordt het interieur opgefrist, andere kleuren, houtfineer op de middenconsole en het dasboard.
 • Begin 1980 worden er grote motorische veranderingen doorgevoerd. De 3,5 liter wordt vervangen door een lichtmetalen 3,8 liter (uit de 380 SE). Hij heeft 218 pk en een topsnelheid 215 km/u, acceleratie 0-100: 9 sec. Ook komt er in september 1980 een 500 SL. Deze motor wordt eerst geplaatst in de 450 SLC 5.0. Deze motor heeft 240 pk, topsnelheid 225 km/u, acceleratie 0 – 100 in 8,5 sec. De wielen waren voorheen voorzien van 14 inch wielen en dat wordt nu 15 inch.
 • In 1985 vervangt de 300 met 188 pk de 280 en er komt een 420 met 218 pk die de 380 gaat vervangen. De 500 blijft gewoon verkrijgbaar. Voor de markt ‘over de Atlantische Oceaan’ is er een 5,6 liter motor met 230 pk.
 • De R/C 107 gaat in 1989 uit productie. In totaal zijn er dan 237.287 SL´s geproduceerd.
 • De motoren van de modellen Mercedes-Benz zoals hiervoor omschreven staan te boek als hoogst betrouwbaar. Dit wordt nog eens extra onderstreept door de Rally die onlangs door een aantal SL´s werd verreden in Maleisië. Motorisch was er niets op aan te merken! Zij hebben hem allemaal uit gereden.

Bron wikipedia