W114 W115 club Nederland
Er zijn veel benamingen voor de voorvader van de Mercedes-Benz E-Klasse. De trotse eigenaren van deze statige Duitsers verenigen zich in de W114 W115 club Nederland.
Een auto die zijn charme nooit verliest en in die zin tijdloos is.
Zo zou je een klassieker kunnen definiëren. Als er één auto is die aan die omschrijving voldoet, dan is het wel de Mercedes-Benz Strich-Acht (W114 / W115). Dat vinden ook de circa 300 leden van de W114 W115 club Nederland. Een treffende, de volledige lading dekkende, clubnaam.
De kenners leggen de achtergrond uit van de typenaam W114 / W115: Mercedes-Benz verdeelt al sinds mensenheugenis zijn auto’s in productienummers of in het Duits “Baureihen” en “Baumuster”. Bijna elk product draagt een W-nummer (van Wagen) voor intern gebruik in de fabriek. De modellenserie die van de band rolt, kan bestaan uit diverse carrosserievarianten, zoals sedan (W), coupé (C) en roadster (R). Ook kent elke carrosserievariant weer diverse uitvoeringen, zoals de motorvarianten 190 en 220. In principe geeft het getal maal de factor 10 bij deze Baureihe zo ongeveer de cilinderinhoud aan, eventueel gevolgd door de D van Diesel of de E van Einspritz (injectie).
De oorsprong van de bijnaam /8, uitgesproken als ‘Strich-Acht’ wordt als volgt verklaard: ‘Een Baureihe is een complete serie, met een vrijwel identiek uiterlijk. De W114 en W115 zagen het levenslicht in 1968. Het was de opvolger van de ‘kleine’ Heckflosse, de W110. De eerste typen waren de 200, 220 (beide ook als D), 230 en 250. Maar zijn voorganger, de Heckflosse, had óók die typen 200, 200D en 230.
Om verwarring te voorkomen werd binnen Mercedes-Benz als verwijzing naar het jaartal 1968 de toevoeging /8 (ook wel ‘Streep-8’) gebruikt voor de nieuwe modeltypen. Dit gold ook voor andere modelseries waarvan in 1968 nieuwe typen verschenen, zoals de W108 en de 280 SL die intern allemaal de toevoeging /8 hadden, maar alleen bij de W114/115 is dat algemeen bekend en tot bijnaam geworden. Strikt genomen is de W 108 in de 280 versie dus de 280 S/8 of de Pagode 280 SL eigenlijk 280 SL/8. Dat laatste was dan weer niet nodig want een andere 280 SL bestond er niet. Ja, het leven met de Mercedes-benz aanduidingen blijft moeilijk… Maar, we dwalen af!
Overigens zijn de verschillen tussen de W114 en W115 aan de buitenkant niet eenvoudig te zien. Het verschil zit hem in het aantal cilinders. De zescilinders en coupés zijn Baureihe W114; de viercilinders en diesels zijn W115. Het was tijdens de ontwikkeling nog wel de intentie om de W115 als een apart model – 20 centimeter korter model en met horizontale koplampen – uit te brengen. maar dat is er nooit van gekomen.
Gelukkig zit de geschiedenis van de W114-W115 Club Nederland niet zo ingewikkeld in elkaar als de geschiedenis van de Strich-Acht. De club is opgericht op 31 maart 2001 en begon met 17 leden, waarvan er tien bij de oprichting aanwezig waren. Ze ontstond doordat de oprichters meenden dat eigenaren van een /8 de behoefte voelden elkaar in een typespecifieke vereniging te ontmoeten. Begin 2015 telt de club zo’n driehonderd leden, is sinds 2003 lid van de Fehac en sinds januari 2008 aangesloten bij de MBAC. Iedereen met een W114 of W115, of slechts de passie voor dat type, kan zich bij de club aansluiten. Mensen met een gemodificeerde StrichAcht, zoals een cabriolet of combi, zijn ook van harte welkom. De auto hoeft ook niet perse te rijden. Juist als de auto nog gerestaureerd of opgeknapt moet worden, is het verstandig je bij de club aan te sluiten. We beschikken over veel onderlinge kennis die via onze website met forum goed gedeeld worden door de leden. Ook komt vier maal per jaar een full-color clubblad uit dat door de leden zelf gevuld wordt met bijvoorbeeld technische informatie. Daarnaast bieden diverse leden voordelige onderdelen en vele contacten met andere professionele onderdelenleveranciers die kortingen geven op vertoon van de clubpas. Ook beschikken we over diverse werkplaatshandboeken. Om die reden weten heel veel mensen ons te vinden. Bijvoorbeeld ons 10-tal Belgische leden, enkele in Duitsland, en zelfs in Noorwegen en Portugal. Verder organiseert de club drie á vier bijeenkomsten per jaar. Die bestaan uit tourritten en gezelligheid maar kennen ook educatieve momenten en/of een onderdelenmarkt. Zo’n meeting duurt meestal een dag maar af en toe ook een weekend.
De Strich-Acht is een buitengewoon gebruiksvriendelijke klassieker. De onderdelen zijn niet duur en over het algemeen goed verkrijgbaar. Alleen interieurdelen zijn moeilijk te vinden. Sleutelen aan de auto is ook eenvoudig. De motor met versnellingsbak laat zich eenvoudig in- en uitbouwen en ook de techniek is eenvoudig doelmatig maar vooral duurzaam en van hoge kwaliteit. De dieselmotoren zijn natuurlijk haast niet stuk te krijgen en de evenzo sterke benzinemotoren lopen ook goed op LPG. Door zijn destijds vernieuwende technische ontwerp van wagen en onderstel rijdt een /8 sowieso als een moderne auto, je hebt alleen wat meer lawaai. Veel bezitters waarderen dat oerdegelijke karakter van deze Mercedes-Benz. Als je de deur dicht doet dan hoor je ook echt een deur dicht slaan.
Aan de W114 en W115 zijn in 1973 enkele optische wijzigingen doorgevoerd. Zo deden bijvoorbeeld de typische geribbelde achterlichten hun intrede, die minder gauw vies worden. Op de website van de club kun je nog veel meer informatie vinden over de /8 en je laven aan dit soort weetjes en feitjes. De prijzen voor onze auto’s zijn de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Dat is niet dankzij of ondanks de nieuwe regels voor de MotorRijtuigenBelasting voor Oldtimers. Het is geheel en alleen omdat dit type inmiddels voor liefhebbers en kenners de echte klassiekerstatus bereikte. De hype rond belastingvrij rijden is weg bij de StrichAcht. Zo bleven er alleen nog maar échte liefhebbers over en zijn de prijzen voor echt mooie exemplaren met weinig kilometers aardig gestegen en stabiel.
Dat de Strich-Acht een succesnummer was voor Mercedes blijkt uit het feit dat er van dit type tussen 1968 en 1976 bijna twee miljoen zijn verkocht hetgeen overeen komt met de totale productie van alle type Mercedessen vanaf 1945 tot 1968! Voorwaar een reden om trots op te zijn, zowel voor de fabrikant als voor de bezitter van die prachtige wagen met – zoals vaak aangeduid – “van die staande koplampen”.